čtvrtek 27. prosince 2012

Že prý smrdíme

Každoročně na Štědrý den vyjedou opavští běžci autobusem do Melče, spočítají se na slavnostním nástupu (letos 23) a rozběhnou se do Opavy. Na první občerstvovačku pod Filipovicema vždycky Dáša napeče buchty a Milan vezme něco páleného. Nesmí se to ale přehánět, protože poté, co seběhneme k Moravici a k Vajzoňáku, vede trasa kolem náhonu a tam je třeba mít rovnováhu pod kontrolou. Cestou se někdo přidá, někdo odpojí, někteří čekají na občerstvovačce č.2, Na Staré poště. Štamgast druhému:
No to je smrad. Ještě že si ty propocené věci nedali na topení, to by bylo ještě horší.
Máš pravdu, hrozný smrad. To asi Karel ani nepřijde.
Neboj, oni za chvilku vypadnou, to je každý rok stejné.
(Zapálenou cigaretu měli oba)
No vždyť už jdeme.
10.45 od kolejí v Brance. Od těch dob, co indiáni vytrhali koleje, to sice málokdy stihneme na čas, ale nakonec se nám podařilo zase odpočítat. Kupodivu je nás zase 23, přestože se pár lidí se vyměnilo. Velitel si bere reflexní vestu, tento úsek vede po cestě. Rok od roku jezdí na Štědrý den víc aut. A platí to stejné jako u psů. Čím větší, tím hodnější. Kamiony nás objížděly největším obloukem.
Tradiční pietní zastávka, svíčka, minuta ticha. Poslední úsek do kopce, míjíme značku Opava a závěrečné třesení rukama na parkovišti. Někteří běží domů sami, jiné si pro jistotu vyzvedly manželky. Doma už čeká nazdobený stromeček a když zazpíváme koledy, možná tam bude i nějaký dárek.

3 komentáře:

  1. :)... no jeste, ze Jakl vubec netusi, ze exituji "dalkovi" bezci, tak by je urcite chtel zakazat, stejne jako cyklisty:)
    http://www.lidovky.cz/cykliste-zamoruji-vzduch-zakazte-je-vyzyva-jakl-f6u-/zpravy-domov.aspx?c=A121227_165153_ln-zajimavosti_ogo

    ... kdybyste jeli autem, tak byste nemuseli tolik pit a jist:), co chudaku prasatek, kravicek muselo zemrit, abychom se mohli po behu vic najist, co poli muselo byt zorano!!:).. kvuli usporam a ekolicke zatezi je preci nejlepsi sedet doma na zadku a vsude jezdit autem..:)

    msf! vse nej do noveho roku vsem zdejsim i prespolnim preje 12:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. cyklisti jsou spřátelený vývojový druh, s těmi budu klidně smrdět u jednoho stolu :-)

      pěkné pobíhání i v nadcházejícím roce

      Vymazat
  2. ...tak teď Vám závidím ještě víc. Kromě jízdního řádu se proti mně spikl i můj táta, takže jako již 2 poslední roky, tak i letos trávíme štědrý den a svátky střídavě na neurologii a interně. Ale myslela jsem na Vás při mých osamělých bězích okolo Štěpánek.
    Přeji zdraví, štěstí, lásku a lehký krok v příštím roce.
    Tina

    OdpovědětVymazat