neděle 28. září 2014

Ostravský 1/2 maraton

se mi nelíbil. Když jsem se hlásila, slibovali pořadatelé 1 okruh (pro maraton dva). Přišlo mi, že po BM bude půlka stačit. V roce 2011 jsem běžela celý, tehdy to bylo 7 okruhů v Komenského sadech. Pak se OM přestěhoval do Bělského lesa, taky okruhový, a letos měl být poprvé zase zpátky v centru.

Ještě že jsem měla rozum. Půlmaraton měl okruhy dva a docela šeredné. Po hlavních cestách , jenom značkama oddělelené od smrdících náklaďáků.. Ještě že jsem nepodlehla počítačovému hrdinství a nepřihlásila se na celý, musela bych to běžet 4x.

Už ten začátek. Zaparkuj, kde se ti podaří a vystůj si 1/2 hod řadu na registraci. Na konci se dozvíš, jestli vůbec stojíš ve správné řadě.
A do toho moderátor neustále opakuje, že je to už 53 ročník a jak chtějí být světoví.
Do prdele, za těch 52 let už nějaké zkušenosti nasbírat mohli. 
Hurá, stála jsem ve správné řadě. dostávám tašku a tričko. Ještě číslo, volají na mě při odchodu.

Je tady nějaká šatna? Můžu si někde nechat věci?
Jo, na Čapkárně.
Fajn, ale já opravdu nejsem místní a nevím, kde to je (prý asi 1,5 km tímto směrem)
Hlavně, že si můžu založit účet s 500Kč bonusem.
Věci si nakonec necháváme v autě, je to blíž.

Už startujou koloběžky a za chvíli po nich my. První minuta chůze, pak už běžíme.
Ta trať je opravdu navržená geniálně. Středem cesty, vpravo i vlevo jezdí auta. Fakt bych raději uvítala fandění diváků než troubení náklaďáků.

Občerstvovačka bude asi někde v půlce okruhu (se značením km se pořadatelé neobtěžovali), tak to mám čtvrtinu za sebou. Klička na mostě, kolem Karoliny k řece a zpátky na náměstí. A znovu.
V cíli dostanu medaili - pěknou, seberou mi čip a můžu jet domů. Výsledky se snad dozvím na internetu, na vyhlašování a tombolu do večera čekat nebudeme.

Ale i nějaká zábava by se našla. Třeba sledovat ty otrávené ksichty lidí, mířících strávit sobotu do Nové Karoliny. Uvázli v nehýbající se frontě na vjezd a nemohli to chudáci ani otočit, protože druhá půlka silnice byla zabrána pro běžce. Škoda že mě nenapadlo podívat se na nějakou SPZ, jestli se vůbec někam pohnuli, než jsem oběhla okruh.

Myslím, že 54.ročník vynechám.




13 komentářů:

  1. ... výstižné. Jirka :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Svatá pravda Jani, však jsme si to řekli hned po doběhu :-) Od městských běhů mě to opět dokonale odradilo....
    Jiřík

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkný hejt, asi tě to tam vážně štvalo. Tak ať je takových závodů co nejméně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. počítám, že jsem nebyla sama. Diskuse pod článkem na Bezvaběhu ( http://www.bezvabeh.cz/clanek/3073-na-rekordnim-ostravskem-maratonu-triumfoval-mirecek-uz-poosme ) taky zrovna pochvalama nehýří :-)

      Vymazat
    2. Hezký tendenční článek, něco tak zapšklého jsem již dlouho nečetl. Pokud tě nebaví běhat po městě doporučuji Ti příští rok Nezmara.
      Souhlasím že závod měl spoustu chyb, ale potkal jsem i spoustu lidí kterým se líbil. Příště piš až Ti uschne pěna u úst.
      K tvým výhradám : startovné : Ostrava : 500 kč ( v ceně triko ), Olomouc 500Kč bez trika, běh po hlavních cestách : Ostrava, Olomouc, Praha, Berlín všude stejné, běh po periferiích totéž. 1/2 hodina čekání na registraci je běžná pokud přijdeš pozdě, já v deset hodin nečekal ani minutu. Lehké nohy a hezký den přeje Tomáš Lipina.

      Vymazat
    3. tak to jsem ráda, že se našli i takoví, kterým se to líbilo :-)

      Vymazat
  4. Na jednu stranu by si clovek mohl rici, ze jsi "zmlsana":) temi hezkymi vybehy a vybranymi zavody v prirode.. ale koukal jsem, ze hodne lidi melo stejny pocity..:(
    Skoda, malem jsem tam byl taky, protoze to vypadalo, ze tam budu sluzebne.. Ale byl bych tam taky jen na 1/2M.. no aspon vim, kam ne:)...
    At se dari! Zdravim vsechny.. 12:)

    OdpovědětVymazat
  5. "Do prdele, za těch 52 let už nějaké zkušenosti nasbírat mohli."

    Pod to plně podepisuji. Organizátoři nejsou žádní novici.

    OdpovědětVymazat
  6. Jani, některým závodům je dobré se vyhnout :-) a proto jsem rád, že si můžu přečíst spoustu názorů na spoustu běhů a pak se svobodně rozhodnout kam vyrazím běhat:-) Na příští rok už mám kalendář plný a do Ostravy určitě nepojedu :-))

    OdpovědětVymazat
  7. ...hmmm, řekl bych, že tvůj článek je ještě dost mírnej proti těm komentářům na Bezvaběhu.... opravdu asi nepovedená akce - škoda, městský běhy už mě taky moc nelákají, ale určitě mají pro hodně lidí svoje kouzlo ... tak proč jim to ale takhle kazit.... A líbí se mi termín "počítačové hrdinství" :-))
    R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. termín "počítačové hrdinství" jsem četla na nějakém spřáteleném blogu,
      je krásný :-)

      Vymazat