neděle 16. prosince 2012

O kousek delší

Nemoci, předvánoční přípravy a rodinné povinnosti způsobily, že jsme se nakonec na TravnýTrek vypravily jenom dvě. Už cesta z parkoviště naznačovala, že to dnes nebude úplně jednoduché. Voda na vrstvě starého sněhu - malinko to klouzalo. Ve frontě na registraci jsme vyhlížely známé tváře, ale asi všichni pekli cukroví nebo byli na Lysacupu. Nakonec jsme našly alespoň Zbyňka s Bárou, takže budou i ilustrační fotky.
Start se pořadatelům malinko opozdil a když konečně došlo na předstartovní slovo, slyšíme : Na hřebeni panují špatné podmínky, fouká silný vítr, museli jsme z bezpečnostních důvodů změnit trasu a bude nakonec o kousek delší. Hlásili jsme se na 12,8 km, kolik tak může být "o kousek delší"?
A už je tu start. Opatrně, nenechat se propíchnout hůlkou a hurá na kopec. Rozšlapaná břečka se mění v bílý sníh, jsme přece na festivalu sněhu. Startovní pole se už trochu roztrhalo, chrti jsou daleko vpředu, turisti to berou rozvážně. Sněhu přibývá, běžíme po vyšlapaném chodníčku. První občerstvovačka 3,4 km. Ionťák, sušenka a pokračujeme stopou vyjetou hasičským autem. Asi od 7.km si můžeme trošku odpočinout, cesta klesá k občerstvovačce č. 2 na devátém kilometru. Na řadě je nejprudší stoupání. Ale co, i chůze je důstojný způsob pohybu. Sněhu je stále víc, nahoře místy až po zadek. A stopy šlapali samozřejmě dlouhonozí chrti, takže pohyb nás menších by se dal chvilkama nazvat překulováním z díry do díry. Nahoře fouká a taky trochu prší. Třetí a poslední občerstvovačka je obsazena hasiči a je cítit na dálku, protože tam mají rozdělaný oheň. Hasiči můžou, určitě ho potom uhasí. Jsme na 11 km. To jsem tedy zvědavá, kolik to nakonec bude. Posílají nás dolů po cestě zpět k 2. kontrole. Počasí nám chce ukázat, co všechno umí, déšť přešel ve sněžení, chvílema je mlha. Cesta dolů je opět projetá autem. Zkoušeli jste někdy běžet vyjetou kolejí a nedělat všemi trenéry zatracované obloučky? Zpět u druhé kontroly už hodinky ukazují 16,5. Ještě nás čeká sjezdovka, naštěstí dolů :-) , kousek kalužema v Morávce a je tu cíl. Víte, co to znamená "o kousek delší"? Nakonec se hodinky zastavily na 18,6 km.


P.S.
Dá se běh před Vánoci považovat za předvánoční shon?

4 komentáře:

  1. No to jste dobre! O kousek delsi je o 50% delsi, zato v horsich podminkach.. Moc pekny vykon! At se dari! 12:)

    OdpovědětVymazat
  2. ...a to se nám vůbec nechtělo vstávat!...a původní plán byl běžet na pohodu ,...a jen tak mimochodem - Jana zase vyhrála! To jen ať koukají mlaďošky na "staré mrkve"! - Janina slova.
    Ale bylo to moc fajn!
    Jo, Jani, máš u nás slivovici!
    Díky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to je narez! :)
      Pripraveny na kratsi, bezely delsi.. horsi podminky a presto vyhraly.. K tomu neni co dodat jen jeste jednou gratulace! jste dobry!!! 12:)

      Vymazat
    2. Ony totiž ty rychlejší byly všechny na Lysacupu :-)

      Vymazat