čtvrtek 11. července 2013

(skoro) Ironman

absolvoval a sepsal Jiřík

Před uběhnutí 1. maratonu (2010) jsem začal uvažovat že bych si běhání mohl něčím zpestřit a lehce namotivován blogy Vl001 a Alamana byl jasnou volbou triatlon.
Koupil jsem na aukru starší silniční kolo a hurá na to :o)   V roce 2011 jsem absolvoval pár krátkých sprint triatlonů, ale bylo to na mě nějak moc rychlé a krátké. Tak jsem začal pokukovat po delších distancích a tajně i po ironmanovi.
Loni jsem v Praze v rámci Bigmana absolvoval halfironamana a jelikož jsme závod tehdy spojili s návštěvou příbuzných v Chýni u Prahy, tak si užila celá rodinka a bylo to fajn. No a když chtěla letos manželka opět za příbuznýma, tak jsem neváhal a registroval se na Českého železného muže, konaného opět v rámci Bigmana 6.7.2013 (www.czechbigman.cz). Nebo to možná bylo naopak a manželka mi to jen trpí – ale jela se mnou, ani moc neprotestovala a nakonec i celý závod skvěle fandila a dělala mi soukromou občerstvovačku :o)  Na oplátku prý můžu příští týden vymalovat celý byt :o)



Plavání
Už před závodem bylo jasné, že bude kvůli povodním plavání zkráceno.
Autem a lodí byli všichni odvezeni (prý) 3km proti proudu, mi se to zdálo výrazně méně. Vltava byla studená jak šlak a moc na tom nezměnil ani neopren :o)   




Až nás tam na 3x navozili všechny(viz. foto), bylo odstartováno a valili jsme si to po celkem slušném proudu zpět. Cíl jsme přeplavali asi o 150 metrů, obtočili se kolem 2 bójek a pak hurá proti proudu k molu. Tento úsek dal očividně některým (včetně mě) pořádně zabrat jelikož Vltava celkem tekla. To už tu byl ale výlez po schůdkách a za 26 minut jsem už byl v depu.  


V depu žádný stres – chci to přece nejen přežít, ale hlavně si to i užít. Takže se kochám celkem dlouho, pak se ještě vracím pro brýle, ale poslední pořád nejsem :o)   

Cyklistika
Nasedám na kolo a fičím to směr výpadovka Strakonická, kde se jede 180km v 9 okruzích. Pořadatelé ji pro nás ve směru do centra uzavřeli(vypadalo to jak policejní manévry), za což jim patří určitě dík.
Na kole jsem toho letos moc nenajezdil, 100+ tréninků bylo asi tak jen 7-8. Takže zázraky nečekám a ani se nekonaly :o)   Odhadovaný čas byl někde okolo 6:30, ale díky poměrně silnému větru, několika dešťovým přeháňkám a hlavně převýšení(naměřil jsem 1430m) to bylo trochu horší(6:50:51). Navíc se na konci už nejelo pocitově nic moc – v mokrém a po mokrém, navíc vítr.

Budu muset taky něco udělat s jízdou v hrazdě, protože ačkoli jsem se tomu celkem věnoval, tak asi na 110.km mě začaly (asi) z toho bolet kolena (vnější úpon svrchu) a pak už to bylo jen horší, takže jsem netrpělivě vyhlížel konec cyklistiky.
I přes bolavá kolena a zadek jsem byl nakonec s časem celkem spokojený, protože jsem to nechtěl před během moc hrotit a dojet do depa v trochu použitelném stavu, což se mi nakonec i podařilo.


Pozitivem byla občerstvovačka, kdy jsme si vše požadované při průjezdu nahlásili a než jsme se obtočili kolem kuželu, bylo vše nachystáno a obsluha se opravdu snažila podat vše krásně do ruky.

V depu na mě čekaly sice mokré, ale zato krásně chladící věci na běh :o)  Vzhledem k rostoucí teplotě se to celkem i hodilo. Akorát zevnitř mokré boty mi udělaly masakrózní puchýř přes celý prst :o) 

Běh
Na běh jsem se díky bolavému zadku fakt těšil. Nevím proč, ale běželo se mi úplně lehce, únava byla najednou pryč, kolena nebolely a zbytek jen přiměřeně. Prý jsem nejrychlejší běžec na trati – říkají na občerstvovačce. Hmm, pohotově odpovídám že to může být jedině tím, že zatímco já běžím 1.okruh, tak ostatní už kroutí šestý nebo sedmý :o)  Dokonce jsem se i nějakou náhodou přimotal k Petru Vabrouškovi a běžel s ním asi půl okruhu a trochu jsme pokecali. On už jako jasný vítěz jen vyklusával poslední okruh a já pak plynule přešel do 3.okruhu :o)



Krize přišla až v předposledním kole, kde trochu potrápil žaludek – dalšímu gelu řekl jasné NE! - 10 gelů je fakt maximum které jsem schopen v 1 dni pozřít :o). Tempo připomínalo spíše jogging, ale do chůze jsem naštěstí přejít nemusel.
V posledním kole jsem se ještě trochu hecnul a mírně zrychlil, celkový čas maratonu 3:45:54, v což jsem rozhodně ani nedoufal (čekal jsem to daleko horší po cyklistice-někde okolo 4:15).  



Závěrem:
Celkový čas 11:15:44 vypadá napoprvé celkem slušně, ale bylo to jen díky kratšímu plavání a po proudu. Kdyby mělo standardní délku a profil :o), bylo by nutné v mém případě k celkovému času připočítat cca 1 hodinu. Na plnohodnotného Ironmana si tedy budu muset ještě počkat (zřejmě příští rok Moraviaman nebo Slovakman).

Otázkou je, jestli jsem se na kole nešetřil až přespříliš? Možná by bylo lepší zajet kolo o 40-50 minut rychleji a pak běžet o něco pomaleji? A nebo by mi pak po 20km běhu došlo a měl jsem z toho pochoďák? Taktiku i trénink budu muset ještě dopilovat. Faktem zůstává, že napoprvé jsem měl z těchto vzdáleností obrovský respekt a možná i proto jsem se podvědomě trochu šetřil.
Závod se mi ale moc líbil a opravdu jsem si ho užil se vším všudy. Manželka si stačila přečíst brutálně tlustou knížku, tak byla taky spokojená :o)  Už teď se (doufám že oba) těšíme na další pokračování :o)


V neděli v 14.7.2013 v 8. 45 hod bude odvysílán televizní záznam na ČT sport z Czech BIGMAN FESTIVAL - PRAHA pod názvem BIGMAN 2013.(skoro) Ironman


6 komentářů:

  1. Budeš ještě muset trochu potrénovat. Tina by Vabrouška určitě ukecala, aby se s ní vyfotil :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ta fotka mě mrzí - kdoví jestli se mi to ještě někdy poštěstí :o) Už se těším na nedělní výklus.
      Jiřík

      Vymazat
    2. Ha ha ha!
      Zas tak moc ukecaná nejsem.
      V prvé řadě bych se asi utopila, takže na ten pokec by nedošlo.
      Gratuluji a smekám, Jiříku!

      Vymazat
    3. V neoprenu se utopit nedá, maximálně by Tě Vltava zanesla trochu dál po proudu :o))
      Jiřík

      Vymazat
  2. Moc pěkně popsané. Držím palce do dalších závodů. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, třeba se někdy na triatlonu nebo nějakém ultra uvidíme :o) Jiřík

      Vymazat